Lorem quis bibendum auci Lorem gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auci elit consequat ipsutis sem nibh id elit. Duis sed odio sit amet nibh vulputate cursu. Ut enim ad minim veniam.

© 2016 Your Business Name!

Yoga, ComYin & Andningsträning

Yoga
Yoga är en tusenårig indisk livsåskådning och ett redskap för såväl fysisk som psykisk hälsa. Idag associerar kanske de flesta yoga med fysiska övningar, så kallade asanas. Yoga innebär dock mycket mer än så. Yoga utvecklades från början med fokus på den andliga aspekten. Målet var att stilla ett oroligt sinne och detta gjordes exempelvis med hjälp av fysiska övningar (asana), andningsövningar (pranayama), rening av kropp (Kriya) och genom att följa vissa etiska förhållningssätt (yoga sutras).

Idag finns mycket forskning som visar på yogans goda inverkan på stressrelaterade besvär. Både vad det gäller fysiska rörelser såväl som andliga och meditativa. Det är inte utan anledning som den moderna västerländska psykologin har tagit stor influens av österländska livsåskådningar så som buddhism och innan dess de vediska skrifterna som låg till grund för yogan.

Yogan erbjuder ett smörgåsbord av tekniker för dig som upplever stress och utmattning. Allt ifrån aktiv träning, avslappningsövningar, andningsövningar, meditation till goda etiska frågeställningar att begrunda.

Compassion Yin Yoga ComYin
ComYin är en ny yogaform för stressreducering skapad av mig som kombinerar yinyoga med den terapeutiska terapiformen Compassion focused therapy CFT. Devisen COMYIN jobbar efter är ”What you feel you can heal”. Ohälsa och stress har ofta en grund i emotionella undvikanden och en överkompensation av dessa. I ComYin använder vi oss av Yinyogans färdighetsträning i kroppskännedom, acceptans och tolerans vad det gäller fysiskt obehag som en rollmodell för att våga titta på känslor milt förknippade med obehag. För att kunna gå den vägen behöver vi ta hjälp av olika compassionverktyg för att skapa en trygg plattform att ta avstamp i. Lite som en trygg hamn att komma tillbaka till efter en tag ute på djupt vatten.

Med hjälp av Yinyogan och Compassion kan vi successivt lösa upp såväl fysiska som psykiska blockeringar i kroppen och på lång sikt leva ett mer sanningsenligt och tryggt liv. Vi arbetar mot och eftersträvar att ge deltagarna en psykologisk flexibilitet, att på egen hand kunna skifta från upplevelser av hot av olika slag till en trygghet. Praktiken sker i tystnad med guidning av instruktör och träningen utgår helt ifrån dig själv, du bestämmer själv hur lång du vill gå.

Compassion och Yin är en fantastisk kombination som både påminner om och kompletterar varandra som handen i handsken. Man brukar prata om att Yinyogans praktik handlar om acceptans men dess själ om Compassion. Yinyogan bjuder på många fina compassionrelaterade färdighetsträningar så som att stanna upp i livet, bromsa och aktivera lugn-och-ro systemet. Den ger även en bra träning i att lära känna sin kropp och sina behov, träna sig på att se och acceptera förnimmelser av olika slag. I Yinyogan arbetar vi även med att mjukt stretcha eller komprimera kroppen för att öka rörligheten och flödet. Genom ett så kallat ”mind-body-network” bestående av fascia (bindväv mm), hormoner, nervsytem och andning länkas kroppen ihop med sinnet. Det gör att kroppens kontakt med sinnet ökar och vi blir bättre på att förstå och lyssna på våra behov. Allt i samma andemening att ta hand om och vara snäll mot sig själv.

Andningsträning
Andningen är A och O för stressreducering. När vi är stressade andas vi ofta för ytligt, oregelbundet och snabbt vilket gör att syret inte förs ut i kroppen på ett optimalt sätt som i sin tur ger kroppen mindre energi. Ett optimalt andetag involverar diafragman, är tyst, regelbundet, genom näsan och rytmisk. Det fiffiga med andningen är att den är en del av både ett automatiskt (autonoma) och viljestyrt (somatiska) nervsystem. Det betyder att du i förlängningen kan påverka ditt sinnestillstånd via andningen. Om du befinner dig i en stressfylld situation kan du börja med att reglera andningen och när du gör det lättar oftast känslor av rädsla eller ångest. Som certifierad andningsinstruktör kan jag hjälpa dig eller ditt företag att med enkla medel ta kontroll över din andning och därmed din hälsa.

Vad jag kan erbjuda
Jag håller regelbundet klasser i yinyoga och workshops i ComYin. Det går bra att boka mig för klasser eller workshops på ditt företag alternativ till personlig träning (PT-yoga). Det går också bra att ta del av webbaserad kurs kring Yinyoga, ComYin eller andningsträning.