Lorem quis bibendum auci Lorem gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auci elit consequat ipsutis sem nibh id elit. Duis sed odio sit amet nibh vulputate cursu. Ut enim ad minim veniam.

© 2016 Your Business Name!

Blogg

Your head is full of crap, dont act it out!

För drygt en vecka sedan satt jag på planet hem, inspirerad, berörd och lite extra grundad i mig själv. Jag har varit i Derby, England på en veckas uppstartskurskurs i Compassion focused therapy, CFT. En ny resa har påbörjats som ska göra mig till certifierad CFT-terapeut inom ett år. Jag är sedan tidigare bevandrad och utbildad i självmedkänsla och CFT men kände att jag ville ta ett ytterligare steg då det ligger mig så varmt om hjärtat.

CFT är en terapiform skapad av professor Paul Gilbert som kortfattat och förenklat handlar om att med olika metoder bli hjälpt med att hitta sin inre vänliga röst, sitt medkännande jag. Att helt enkelt bli sin egen bästa vän i de stunder då man behöver det mest. Som en medicin mot självkritik.

Så vad har då självkritik med stress- och utmattning att göra, tänker du kanske då? Svaret på den frågan är att självkritik går hand i hand med en stressrespons. Självkritik ger kroppen samma stresspåslag som ett faktiskt fysiskt hot som står framför dig. Kortisol (stresshormon) pumpas ut i kroppen och ju ofta självkritisk du är desto mer kommer kroppen att bli stressad. Att odla sin medkänlsa ger å andra sidan kroppen mer trygghetshormon (oxytocin) som gör dig lugn och trygg. Att odla sin medkänsla är därför en av de bästa investeringarna man kan göra för sitt stressade själv.

-It aint your fault! I-t a-i-n-t y-o-u-r f-a-u-l-t! Artikulerade professor Gilbert högt ut till oss studenter på sin mjuka, behagliga, brittiska accent. Hur känns det att höra det? En av CFT:s deviser. Det är faktiskt inte fel på oss människor när vi är självkritiska utan vår hjärna är byggd för det. Evolutionsmässigt kan vår hjärna delas in i olika nivåer, en gammal och en ny. Den gamla hjärnan som har som uppgift att tolka hot, yttre som inre får vid upplevt hot företräde för den nya hjärnan som förnuftigt kan resonera kring rimligheten i det upplevda hotet. Så det är alltså inte fråga om något viljestyrt beteende. Det kan liknas vid en bil. Den går sönder ibland, den kan rosta, den får stenskott, punktering eller slitna bromsar men det är inte bilens fel. Allt detta ligger i bilens natur och precis så är det med dig. Det ligger i din natur att lägga fokus på självkritik. Men. Det behöver inte vara så. Med mycket träning i medkänsla kan du programmera om både den självkritiska responsen och den fysiologiska processen i hjärnan.

Jag är alltså ett stort fan av compassion för den som inte redan noterat det. Det är min och flera andras fasta övertygelse att compassion kommer bli morgondagens mindfulness. Så ta del av denna fina metod du med! Det finns flera böcker där ute, också på svenska och mycket information på nätet. För dig som vill ta compassion ett steg längre så erbjuder jag individuell terapi eller coaching utifrån självmedkänsla och CFT. Jag kan även komma ut till ditt företag och hålla föreläsning i ämnet.

En första steg i CFT är att börja grunda sig i kroppen genom en andningsövning. På så vis hjälper och förbereder man kroppen och sinnet att bli lugn och knyta an till en djupare känsloton. Som ett litet smakprov på detta ger jag dig en andningsövning med fokus på compassion att pröva. Slit den med hälsan!

Avslutningsvis väljer jag att citera några väl valda ord av Professor Gilbert sagda under workshopen; -Your head is full of crap, dont act it out!

Enkel instruktion till grundande andning med fokus på Compassion

1.Sätt dig bekvämt på en stilla och ostörd plats. På golvet eller på en stol. Försök hålla ryggen upprätt samtidigt som du slappnar av i axlarna och i kroppen. Slut ögonen.

2. Börja notera andningen och förlänga andetaget. Andas in på 4 sek och andas ut på 4 sek. Försök att behålla samma rytm på andningen under hela övningen.

3. Kosta på dig ett litet leende på läpparna som en påminnelse om att visa vänlighet och respekt till dig själv.

4. Fortsätt sedan med att under varje utandning, viska tyst till dig själv: kroppen saktar ner. Vid varannan utandning, viskar du istället: Sinnet saktar ner. Fortsätt så ett tag.

5. Efter några minuter släp fraserna och visualisera istället dig själv. Föreställ dig att du går omkring med en känsla av att vara trygg och värdefull. Hur ser det ut?

6. När du känner dig redo släpp visualiseringen, börja röra lite på fingrar och tår och kom försiktigt tillbaka till rummet.

Glöm inte att övning ger färdighet. Lycka till!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

fjorton + ett =